Chris De Rijdt & Bart Serrien

Laagdrempelig inclusief vergaderen. Van bewonersvergadering tot groepsoverleg

23,50


ISBN

978 94 6371 522 5

Aantal pagina's

112

Editie

nieuwe uitgave

Bindwijze

softcover

Uitvoering

zwart-wit

Beschrijving

Laagdrempelig inclusief vergaderen: inspraak, participatie en zeggenschap zijn sleutelbegrippen binnen de hulpverlening. Daarom organiseren veel voorzieningen vergaderingen met en voor hun cliënten.

Hoe geef je zo’n vergadering vorm? Dit boek biedt talloze suggesties en mogelijkheden om je eigen vergaderingen op te starten of te verfijnen. Het is gebaseerd op praktijkervaringen uit verschillende doelgroepen en behandelt onder meer de volgende onderwerpen:

  • Wat verstaan we onder bewonersvergadering, gebruikersoverleg of cliëntenraad?
  • Hoe overtuig je de directie en het beleid om tijd en middelen te investeren?
  • Waar moet je rekening mee houden tijdens de voorbereiding, de vergadering zelf en het maken van een verslag?
  • Welke visualisaties en hulpmiddelen kun je inzetten om de betrokkenheid te vergroten?

De hulpmiddelen en tips in dit boek zijn uitstekend geschikt voor bewonersvergaderingen, maar ook toepasbaar in het onderwijs en gezinnen. Denk aan kleuters, kinderen en jongeren, laagtaalvaardigen, anderstaligen, senioren, volwassenen met een communicatieve beperking en personen met een psychische kwetsbaarheid.

De visualisaties in het boek zijn ook als download beschikbaar en op maat aanpasbaar.

Chris De Rijdt is praktijklector binnen de opleiding Graduaat orthopedagogische begeleiding aan AP Hogeschool in Antwerpen. Voordien was ze begeleidster in de integrale jeugdhulp en begeleidster/staflid bij volwassenen met een verstandelijke beperking en kinderen met gedragsproblemen.

Bart Serrien is de bezieler en ontwerper van de Sclera-pictogrammen. Met Sclera vzw biedt hij ondersteuning in communicatieve en verstandelijke toegankelijkheid. Hij werkte als begeleider en verslaggever met personen met een verstandelijke beperking en was teamcoach en teamlead waarbij vergaderen met teamleden en management een zeer belangrijke rol speelden.

ISBN: 9789463715225

 

*** Bazarow, recensie E. van der Veen, september 2024

Laagdrempelig inclusief vergaderen is een echt praktijkboek dat toegankelijk is geschreven, geen overbodige technische vergaderinformatie bevat maar zich echt richt op het samenkomen van mensen die dat vanuit zichzelf misschien niet zo gewend zijn. Tal van kaders ‘Uit de praktijk’ geven meer achtergrond vanuit vergaderingen in tal van organisaties. (…)

Zo streven de auteurs van dit boek naar een manier van vergaderen “… die streeft naar gelijke kansen en participatie voor alle deelnemers, ongeacht hun achtergrond of capaciteiten’ (p. 23). Dat is een loffelijk streven! In hoofdstuk 6 De vergadering worden de afbeeldingen besproken. Via een QR-code is het mogelijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in deze picto’s.

Het is mooi dat mensen zich vanuit hun eigen praktijkervaring inzetten om mensen die minder taalvaardig zijn of verstandelijke beperkingen hebben, te laten vergaderen. Dan zal blijken dat er met visuele ondersteuning meer mogelijk is dan men vooraf denkt en dat is dan voor iedereen een verrassende en verrijkende ervaring.

–> Lees de volledige recensie

Inhoudsopgave

Klik hier om de inhoudsopgave te bekijken.

Inleiding

Klik hier om de inleiding bij het boek te lezen.

Preview