Hoofdredacteur: Jan van Balkom

OnderWijsTijd jrg. 4 nr. 2

18,00

Beschikbaarheid: Uitverkocht Categorieën: ,

Jaargang

jrg. 4 nr. 1

Aantal pagina's

40

Uitvoering

full colour

Beschikbaarheid: Uitverkocht Categorieën: ,

Beschrijving

Een los nummer bestellen kan via onderwijstijd@spabonneeservice.nl.
Een abonnement telt 4 nummers per jaar. Zie onze abonnementspagina.


Inhoud van dit nummer

Het houdt niet op met een artikeltje
Jan van Balkom

Editoriaal

Levendig lezen
Ann Bessemans

Lezen lijkt een vanzelfsprekendheid. Toch is het in werkelijkheid een aangeleerde, complexe en in onze kennismaatschappij essentiële vaardigheid die niet enkel kennisoverdracht en -verwerving mogelijk maakt, maar ook de verbeelding prikkelt en emoties kan oproepen. Voor jonge en beginnende lezers is het decoderen van letters naar klanken een cruciale stap in het leerproces. Echter, nadat deze code is gekraakt, is er nog een andere stap nodig om goed te kunnen lezen, en dat is ‘expressie’. In dit artikel presenteren we een onderzoek, uitgevoerd door READSEARCH (UHasselt & PXL-MAD School of Arts), dat uitzocht hoe kinderen gericht geholpen kunnen worden bij het zelfstandig ontwikkelen van een meer expressieve spraak wanneer ze luidop lezen.

De illusie van maakbaar onderwijs
Anne van Mechelen

Column

Dynamische schooldag op de Waterhof
Nick Keijser

De Waterhof is een open christelijke basisschool in de wijk Tanthof in Delft. Het doel van het onderwijs is dat kinderen nu en straks, individueel en samen, hun plek in de samenleving innemen en een scheppende bijdrage leveren aan een gezonde wereld. Wij doen dat door te onderwijzen in de kernvakken (leerlijn basisvaardigheden) en door drie bijzondere leerlijnen. Een van de leerlijnen uit de visie is: leren bewegen en leren door te bewegen.

Exploratieve gesprekken
Jan T’sas

Groepjes van maximaal vijf leerlingen, de taken verdelen, een tijdlimiet opleggen … de regels voor groepswerk zijn gekend. Maar om van groepswerk een echt leerproces te maken, moeten leerlingen actief kunnen luisteren, elkaar vragen stellen en argumenten geven. Met die vaardigheden worden we niet geboren, we moeten ze leren op school. Vreemd genoeg gebeurt dat niet systematisch en wordt het belang van gespreksvaardigheden bij groepsopdrachten onderschat. In dit artikel breken we een lans voor het aanleren, in de klas, van exploratieve gesprekken. We bespreken wat dat is, hoe leerlingen dit kunnen leren en wat de effecten ervan zijn. Uit steeds meer praktijkonderzoek, ook in Vlaanderen en Nederland, blijkt namelijk dat exploratief spreken een meerwaarde biedt in coöperatieve werkvormen.

‘Ik zal de wereld nooit meer zien’
Ebru Yolcu

Persoonlijke brief

Wat is er nodig om een inclusieve gemeenschap te verwezenlijken?
Ruth Koffeman & Marieke Tjallema

In januari 2026 zal in een nieuwe woonwijk op Urk, de Zeeheldenwijk, de Brede School de Driemaster haar deuren openen. De ambitie is het creëren van een integrale en zo inclusief mogelijke plek voor kinderen van nul tot twaalf jaar, waar kinderopvang, regulier en gespecialiseerd onderwijs samenwerken.

Een duidelijke visie over bewegen en sport
Lars Olde Nordkamp

Stel je voor: een school waar sport niet alleen een onderdeel is van het curriculum, maar een levensstijl wordt. Dat is precies wat de Margarethaschool in Arnhem biedt. Waarom? Omdat de Margarethaschool niet zomaar een basisschool is; wij zijn een sportieve basisschool waar sport een zeer belangrijk aspect is binnen ons onderwijs.