Hoofdredacteur: Johan Vereycken

TKP jrg. 54 nr. 3 – themanummer: ziekenhuispsychologie

25,00

Beschikbaarheid: Uitverkocht Categorieën: , ,

Jaargang

jrg. 54 nr. 3

Aantal pagina's

64

Uitvoering

zwart-wit

Beschikbaarheid: Uitverkocht Categorieën: , ,

Beschrijving

Een los nummer bestellen kan via info@gompel-svacina.eu.
Een abonnement telt 4 nummers per jaar. Zie onze abonnementspagina.


Inhoud van dit nummer

REDACTIONEEL
De psy-cialist: van ziekenhuispsycholoog naar gezondheidshuispsycholoog
Bart Colson

ARTIKELS
Juridische zorgen van de klinisch psycholoog

Liesbeth Legiest & Michel Deneyer

De juridisering van het Belgische gezondheidszorgsysteem en bij uitbreiding van de zorgrelatie leidt ertoe dat gezondheidszorgbeoefenaars vaak onvoldoende op de hoogte zijn van hun rechten en plichten. Tal van regels met tal van interpretaties zorgen voor rechtsonzekerheid, maar ook voor gekunstelde zorgrelaties behept met angst voor juridische gevolgen. In deze bijdrage behandelen we vragen over de rechten van de minderjarige patiënt, het inzagerecht na overlijden, de persoonlijke notities en het delen van gezondheidsgegevens met derden. We beantwoorden zeven veelvoorkomende juridische vragen over de zorgrelatie, met specifieke toepassingen voor de praktijk van de klinisch psycholoog.

Organisatorische aspecten van interdisciplinaire diagnostiek bij kinderen en jongeren
Eva Cloet

In Vlaanderen wordt de toegankelijkheid tot de zorg voor kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen en problemen op het gebied van de geestelijke gezondheid gekenmerkt door lange wachttijden. De wachttijden leiden voor het kind tot een verlaat begin en onderbroken verloop van het zorg- en ondersteuningstraject. Eén aspect van de zorg voor kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen en problemen op het gebied van de geestelijke gezondheid is de gesubsidieerde interdisciplinaire diagnostiek. Deze bijdrage geeft een aanzet om de samenwerking met de interdisciplinaire diagnostiek in de ziekenhuiscontext uit te bouwen.

Psychologie in Vlaamse universitaire ziekenhuizen: de psy-cialisten
Bart Colson, Hadi Waelkens, Trui Vercruysse, Eva De Backer, Aithne Van den Bossche & Wim Schrauwen

Deze bijdrage is gebaseerd op de lezingen die de leidinggevende psychologen van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Antwerpen, UZ Brussel, UZ Gent en UZ Leuven op 22 september 2023 hielden tijdens het symposium Is er een psycialist in de zaal?. Het was geen sinecure om één verhaal te maken over de organisatie en de werkwijze in vier verschillende ziekenhuizen. Toch zijn er veel overeenkomsten. We staan in dit artikel stil bij de organisatie en de moeilijkheden die daarbij komen kijken. Dit leidt tot drie aandachtspunten voor psychologen, directies en overheden om de geestelijke gezondheidszorg in ziekenhuizen te optimaliseren. In deze bijdrage ligt de focus niet op wetenschappelijke of economische argumentatie, maar op ‘practice-based evidence’.

Professionalisering, profilering en positionering van de psycholoog in het ziekenhuis in Nederland
Annemieke Keizer

De psycholoog draagt sinds de jaren 1960 onmiskenbaar bij aan de kwaliteit van de gezondheidszorg in de Nederlandse ziekenhuizen. De positie van psychologen in het ziekenhuis is echter nog altijd bijzonder, omdat zij met hun expertise een niet-medisch specialisme vertegenwoordigen. In deze bijdrage wordt beschreven hoe de praktijk van de psycholoog in het ziekenhuis in Nederland er in 2023 uitziet. Aan bod komen de identiteit, de opleidingsachtergrond van de psycholoog in het ziekenhuis en de manier waarop de psychologen in het ziekenhuis georganiseerd zijn en samenwerken.

Cultuursensitief, multidisciplinair hulpverlenen
Yasmina Bellen

In een ziekenhuiscontext komen hulpverleners ongetwijfeld in contact met volwassenen met verschillende culturele en religieuze achtergronden die kampen met fysieke en/of psychische klachten. Deze bijdrage wil hulpverleners aanzetten om stil te staan bij hun eigen referentiekader en dit te verruimen, zodat ze op een bewuster niveau cultuursensitief hulp kunnen verlenen.

De wereld van de fertiliteitspsycholoog
Een ware ‘psy-cialist’ in een interdisciplinaire omgeving
Lize Leunens & Julie Nekkebroeck

Klinisch psychologen komen, ongeacht hun werkveld, ongetwijfeld in contact met personen met fertiliteitsproblemen. Deze bijdrage biedt een inkijk in de dagelijkse praktijk als fertiliteitspsycholoog in Brussels IVF, het centrum voor reproductieve geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Brussel, waar ondersteuning, begeleiding en screening van patiënten centraal staan.

Dokter, heeft mijn huiduitslag met stress te maken?
Elise Vandersichel, Axel De la Marche & Ria Willemsen

De afgelopen dertig jaar toonde wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker aan dat onze huid en hersenen via een dicht neuro-immuunnetwerk van allerlei zenuwen en hormonale stoffen met elkaar communiceren. Sinds 2021 bestaat in het Universitair Ziekenhuis Brussel een aparte consultatie psychodermatologie, waarnaar patiënten vanuit de algemene dermatologie verwezen worden. Tijdens deze consulten ligt de nadruk op de diagnostiek van stressgerelateerde huidaandoeningen en op het aanbieden van psycho-educatie over de relatie tussen lichaam en geest. In deze bijdrage worden aan de hand van korte casussen enkele psychodermatologische ziektebeelden toegelicht.