Marc Cools

Marc Cools

Marc Cools is doctor in de Criminologische Wetenschappen (Vrije Universiteit Brussel), houder van het diploma Bedrijfseconomie (IPO Management School) en het certificaat International Management in the Telecommunications Industry (London Business School). Hij heeft verscheidene hogere management- en kaderfuncties bekleed in de (private veiligheids)industrie: Bell Telephone ITT nv, Alcatel Bell nv, Shield nv en Faceo Security & Prevention nv. Hij zetelde in de Raad van Bestuur van de Vrije Universiteit Brussel en Securitas Academy nv.

Momenteel is hij bestuurder bij het Belgian Intelligence Studies Centre. Hij was ook docent aan het Politieopleidingscentrum Antwerpen, de School voor Criminologie en Criminalistiek bij het Ministerie van Justitie, aan de Antwerp Management School en aan de Université Paris X La Défense Nanterre. Tevens was hij als Expert verbonden aan het Kabinet van de minister van Justitie, M. Verwilghen. Hij is nu hoogleraar Criminologie aan de Universiteit Gent en lid van de Conseil Scientifique bij het Conservatoire National des Arts et Métiers – Criminologie te Parijs. Hij is ook docent aan de Inlichtingen- en Veiligheidsschool van het Ministerie van Defensie. Zijn academische onderwijs- en onderzoeksdomeinen hebben betrekking op de (historische) criminologie, de private veiligheids- en de inlichtingenstudies en het fenomeen kunstcriminaliteit.

Hij is gedecoreerd als ‘Ridder in de Leopoldsorde’ en ‘Officier in de Kroonorde’ (België) en is drager van de Orde van de Academische Palmen – ‘Chevalier dans l’ordre des Palmes académiques’ (Frankrijk).