Het Boekenvirus 2022 – live in de Groene Waterman


November is dé Boekenmaand in Antwerpen. Een hele maand lang staat het boek en het lezen in de kijker met een openingsfestival, elk weekend van november een groot boekenevenement en doorlopend activiteiten in bibliotheken en boekhandels.

Het openingsweekend van 29-30 oktober is de grote kick-off van November Boekenmaand in Antwerpen. Een jaarlijks terugkerend evenementenmaand in november, bestemd voor een boekenminnend publiek uit Antwerpen, Vlaanderen en Nederland.

Uitgeverij Gompel&Svacina biedt in dat kader een feestelijk podium voor een selectie van auteurs met hun recente uitgave. Dit jaar nemen we onze intrek in boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen. Twee dagen lang houden Gompel&Svacina-auteurs prikkelende voordrachten, voor een live aanwezig publiek.

Hieronder presenteren wij ons programma.

Graag tot dan!


Het Boekenvirus 2022 – PROGRAMMA

Zaterdag 29 oktober 2022

THEMA ONDERWIJS

13.00-13.25
Lucie Van Mierlo
Van struikel- naar springblokken. Sensomotoriek als hulp bij spelling

  • De spellingsmethodiek ‘KLAASJE’ is een ‘spellingspasse-partout’ die iedereen kan toepassen, ongeacht de gekozen didactiek of werkbundel. Lucie Van Mierlo zet in op vier basisblokken (taal, schrijfmotoriek, executieve functies en schrijfplezier) om tot een stevig spellingfundament te komen. Hierbij staat sensomotorische ondersteuning centraal. Deze ondersteuning helpt kinderen belangrijke informatie te onthouden.

13.45-14.10
Nele Van Driessche
Schoolweigering. Als schoollopen niet meer lukt

  • Voor sommige kinderen en jongeren brengt naar school gaan grote emotionele ontreddering teweeg. Schoolweigering is een complexe problematiek die de jongere, het gezin, de school en de hulpverlening uitdaagt. Klinisch psycholoog Nele Van Driessche belicht het fenomeen vanuit deze verschillende perspectieven.

 


THEMA GESCHIEDENIS

14.30-14.55
Guido Cuyt
Het Forum Romanum. Stenen en stemmen

  • Het Forum Romanum blijft mensen al generaties lang fascineren. Hoe het Forum Romanum er kan hebben uitgezien, daarover blijven archeologen, historici en classici elkaar in de haren vliegen. In een rijk geïllustreerd boek volgt Guido Cuyt de evolutie van de recente archeologische ontdekkingen en theorieën. Geen saaie beschrijvingen van archeologische resten, geen opsommingen van afmetingen en steensoorten. De informatie die voortspruit uit de talloze opschriften, is bij wijlen opzienbarend.

15.15-15.40
Inge Schoups
HistoriAnt: Wandelen door 800 jaar Antwerpse Geschiedenis

  • Het jaarboek HistoriANT viert zijn tiende jubileum. Inge Schoups, voormalig stadsarchivaris, neemt u mee door de geschiedenis van Antwerpen en verklapt welke markante nieuwigheden de geschiedenis recent heeft prijsgegeven.

 


THEMA FILOSOFIE

16.00-16.25
André Cloots
De onttovering van de wereld

  • In ‘De onttovering van de wereld. Een politieke geschiedenis van de religie’ van 1985 ontwerpt de hedendaagse Franse politieke filosoof Marcel Gauchet een stoutmoedig kader om de ontwikkeling te begrijpen van onze westerse democratie. Het boek is ondertussen een klassieker geworden, maar heeft heel wat discussie opgeroepen. De Nederlandse editie werd vertaald, ingeleid en geannoteerd door professor André Cloots.

16.45-17.10
Ralf Bodelier
Lang leve de mens. Redden we het ook met 10 miljard?

  • ‘Redden we het ook met tien miljard mensen?’ Deze vraag beantwoordt filosoof Ralf Bodelier met een volmondig ‘ja’ in het boek ‘Lang leve de mens’. De idee dat de mens een probleem zou zijn voor de aarde, draait Bodelier radicaal om. Nog nooit leefden we met zovelen in welvaart, vrede en een goede gezondheid.

Zondag 30 oktober 2022

THEMA SAMENLEVING

13.00-13.40
Roger Boonen & Eric Lancksweerdt
Burgerschap en vrede in onzekere tijden en Sterk burgerschap

  • Wie bewust en adequaat wil omgaan met burgerschap, democratie en met conflicten en vormen van geweld in zijn eigen omgeving en in de wereld, heeft baat bij gefundeerde inzichten ter zake. Waarden die gisteren voor iedereen nog evident leken, blijken dat vandaag niet meer. Vredeseducatie en sterk burgerschap zijn meer dan ooit noodzakelijk. Wat houdt dat concreet in, burgerschap? Wat is ‘sterk burgerschap’? Roger Boonen en Eric Lancksweerdt schreven elk een boek hierover, met eigen insteek en accenten. Zij gaan dieper in op feiten, gebeurtenissen en stromingen uit het verleden en de actualiteit.

 


THEMA JUSTITIE

14.00-14.25
Paul Ponsaers
Het terreurproces van Parijs

  • Op 13 november 2015 breekt in Parijs de hel los. Terroristische aanslagen op het voetbalstadion Stade de France, op cafés en restaurants en in theater Bataclan eisen 132 doden en meer dan 350 gewonden. Wat is de bewezen, gerechtelijke waarheid achter de schokkende feiten? En wat vertelt ons dat over het aanstaande Belgische proces over de aanslagen in Zaventem en Maalbeek? Paul Ponsaers volgde nauwgezet het ‘proces van de eeuw’.

 


THEMA OUDER WORDEN

14.45-15.10
Chris De Rijdt
Communiceren met mensen met dementie

  • Communiceren met mensen met dementie is vaak een heuse uitdaging, niet alleen voor mantelzorgers en familieleden maar ook voor vele professionals. Hulpmiddelen op communicatief vlak helpen de interactie tussen de persoon met dementie en zijn omgeving te verbeteren en bieden handvatten om moeilijk verstaanbaar gedrag te verminderen. Chris De Rijdt belicht verschillende manieren om mensen met dementie structuur te bieden en communicatief te ondersteunen in het dagelijks leven.

15.10-15.40
Luc Van de Ven
Psychische problemen op latere leeftijd

  • Omgaan en behandeling van psychische problemen op latere leeftijd vergt een aparte aanpak. Alleen al voor het gesprekscontact met de oudere zorgvrager is een heel eigen bekwaamheid en attitude nodig. Klinisch ouderenpsycholoog Luc Van de Ven (bekend van o.m. het Canvas tv-programma Therapie) zag in zijn praktijk heel wat situaties voorbijkomen, leerde eruit en beschreef zijn insteek samen met Lies Van Assche in een nieuw handboek.