Hoofdredactie: Bas van Alphen & Anna-Eva Prick

TOP – Tijdschrift voor Ouderenpsychologie jrg. 1 nr. 1

25,00

Beschikbaarheid: Uitverkocht Categorieën: , ,

Jaargang

jrg. 1 nr. 1

Aantal pagina's

40

Uitvoering

tweekleurendruk

Beschikbaarheid: Uitverkocht Categorieën: , ,

Beschrijving

Een los nummer bestellen kan via gens@spabonneeservice.nl.
Een abonnement telt 4 nummers per jaar. Zie onze abonnementspagina.


Inhoud van dit nummer

REDACTIONEEL
Het licht zien…
Redactie

OORSPRONKELIJK ARTIKEL
Verkenningen in de ouderenpsychologie

Meerwaarde van breed gedragen onderzoeksagenda’s
Iman Elfeddali & Arjan Videler

Ouderen blijven ondervertegenwoordigd in wetenschappelijk onderzoek, en diverse domeinen in de ouderenpsychologie zijn nog onderbelicht. Het opstellen van breed gedragen onderzoeksagenda’s is een cruciale stap voor het sturen van toekomstig wetenschappelijk onderzoek in dit vakgebied. Hierbij is een gelijkwaardige inbreng van alle belanghebbenden van groot belang. Dit artikel illustreert een methodologie voor het formuleren van onderzoeksagenda’s in diverse domeinen van de ouderenpsychologie, vanuit het perspectief van cliëntvertegenwoordigers, naasten en zorgverleners.

NIEUWS UIT DE OUDERENPSYCHOLOGIE
Agenda-overzicht

OORSPRONKELIJK ARTIKEL
Invloed van maladaptieve persoonlijkheidstrekken op gedragsmatige en psychologische symptomen bij dementie

Kato Dero & Gina Rossi

Dit onderzoek richt zich op de relatie tussen maladaptieve persoonlijkheidstrekken en ernst van gedrags- en psychologische symptomen bij dementie (BPSD), alsook de emotionele belasting van mantelzorgers gerelateerd aan BPSD.

KORTE BIJDRAGE
Eenvoudig en effectief detecteren van psychisch hoog kwetsbare ouderen in de thuissituatie

Nico de Witte, Lieve Hoeyberghs & Jorrit Campens

‘Thuis oud worden’ resulteert in meer thuiswonende ouderen. Het detecteren van multidimensionele kwetsbaarheid, waaraan psychische kwetsbaarheid het meest bijdraagt, blijft een uitdaging. Deze studie onderzoekt of negatieve emoties psychische kwetsbaarheid kunnen voorspellen.

KLINISCHE LES
Wat als traumagerichte therapie (nog) niet lukt?

Werkmodel voor traumagerichte behandeling en herstel
Ellen Gielkens

In 2020 is er door het Zorginstituut samen met partijen in de zorg een ‘Verbetersignalement Zinnige Zorg voor mensen met PTSS’ opgesteld zodat meer mensen met PTSS gerichte traumabehandeling krijgen. Er is een groep ouderen die geen traumabehandeling conform de richtlijn krijgt omdat men niet kan, wil of durft. Met name door onbekendheid met therapie en traumagerelateerde klachten maar ook door de veelheid aan comorbide problemen of angst voor ontregeling. Als er (nog) geen evidence-based traumabehandeling geboden kan worden, wat doe je dan? In deze bijdrage wordt een praktisch werkmodel uiteengezet om te komen tot gerichte keuzes in de behandeling.

SLIJPSTEEN VOOR DE GEEST
Rijvaardigheid bij ouderen

Han Diesfeldt

Franse onderzoekers vergeleken bij 145 ouderen de subjectieve taxatie van de rijvaardigheid met de resultaten van een rijtest onder leiding van een instructeur die niet op de hoogte was van de beoordeling van de eigen rijvaardigheid door de deelnemers zelf.

 

Het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie is een samenwerking met het Nederlands Instituut van Psychologen en Gompel&Svacina uitgevers 

Zie ook: http://ouderenpsychologie.eu