Martin Harlaar (red.)

Ben ik wel woke genoeg? Een ontdekkingstocht door het land der Social Justice Warriors

29,90


ISBN

978 94 6371 365 8

Aantal pagina's

275

Editie

nieuwe uitgave

Bindwijze

softcover

Uitvoering

zwart-wit met enkele illustraties in kleur

Beschrijving

Kriskras trok auteur Martin Harlaar door het Land van Woke, dat hem in toenemende mate voorkwam als een mengeling van Lewis Carrolls Alice in Wonderland en George Orwells 1984. Soms alleen maar bizar en lachwekkend, vaak ook bedreigend en angstaanjagend. Zijn reisverslagen zijn te lezen in het eerste deel van dit boek.

Universiteiten liggen in de frontlinie van de Social Justice War. In hoeverre staan het vrije woord en de wetenschappelijke methode onder druk als gevolg van het woke-activisme? Studenten dringen aan op het ontslag van docenten die een ‘verkeerd’ woord hebben gebruikt of die ‘verkeerde’ ideeën hebben. Docenten gaan over tot zelfcensuur, en universiteitsbesturen vertonen weinig ruggengraat. In het Land van Woke wordt wetenschap ondergeschikt gemaakt aan ideologie.

Academici uit binnen- en buitenland laten hun licht over deze kwestie schijnen in het tweede deel van dit boek, dat bijdragen bevat van Dorian Abbot, Henry Bauer, Floris van den Berg, Peter Boghossian, Sarah Bracke, Johan Braeckman, Erwin Chemerinsky & Howard Gillman, Paul Cliteur, Meindert Fennema, Sibo Kanobana, Ruud Koopmans, Lawrence Krauss, Anna Krylov, Mary Lefkowitz, Judi Mesman, Helen Pluckrose, Julian Schaap, Harvey Silverglate, Peter Tatchell, Neil Thin, Rebecca Tuvel, Sebastien Valkenberg, Walter Van Steenbrugge, Richard Westra, Walter Weyns en Dick Zijp.

Martin Harlaar is freelance historicus. In 2021 verscheen van hem bij Gompel&Svacina De getemde mens. Waar komt (volgens u) onze moraal vandaan?. In dat boek spelen diversiteit en dialoog een belangrijke rol. Tijdens zijn recente ontdekkingstocht door het Land van Woke is hij gaan betwijfelen of een echte dialoog met Social Justice Warriors wel mogelijk is.

ISBN: 9789463713658

Deze uitgave kadert binnen het project ‘Grote Vragen’.


Recensie Fons Mariën, Humanistisch Verbond
Harlaars tocht door het ‘land van woke’ en zijn historische zoektocht wordt gekoppeld aan een vaak ironische stijl, wat zijn uiteenzetting tot boeiende en aangename lectuur maakt. Het tweede deel met de diverse stemmen uit het veld levert veel stof tot nadenken op. Kortom, een boek dat aan te bevelen is om meer van deze woke-tijden te begrijpen.
Lees de volledige recensie

Interview Luc Pauwels, Doorbraak, maart 2022
De historicus Martin Harlaar (Universiteit van Amsterdam) woonde van 2006 tot 2016 in Antwerpen, waar hij zich intensief bezighield met de multiculturele samenleving. Hij zag ‘woke’ opkomen, eerst in de VS, nu ook bij ons, in noord en zuid, en schreef er een scherpzinnig boek over: Ben ik wel woke genoeg?

Inhoudsopgave

Klik hier om de inhoudsopgave te bekijken.

Inleiding

Klik hier om de inleiding bij het boek te lezen.

Preview

Video's