Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis

HistoriANT 2024-12. Jaarboek voor Antwerpse geschiedenis

31,00

Categorie:

ISBN

978 94 6371 527 0

Aantal pagina's

176

Editie

nieuwe uitgave

Bindwijze

softcover

Uitvoering

met afbeeldingen in kleur

Categorie:

Beschrijving

Het jaarboek HistoriANT bundelt vlot leesbare, wetenschappelijke artikelen over de rijke geschiedenis van de stad Antwerpen.

Twee dossiers vormen de kern van dit jaarboek. Het hoofddossier handelt over de Opstand in de Nederlanden en focust op Antwerpen tijdens een vroege periode van de Tachtigjarige Oorlog. Als inleiding op dit thema wordt dit gebeuren in de internationale literatuur gekaderd.

We lezen over Peter Ernst en Karel van Mansfeld, trouwe dienaars van de Spaanse Kroon die tijdens de opstand in de Nederlanden verbleven. Verder zoomen we in op de Beschrijving van de Nederlanden van Lodovico Guicciardini. De eerste uitgaven van dit bekende werk dateren uit 1567, maar pas in de edities die vanaf de zeventiende eeuw verschenen werden er allerhande toevoegingen opgenomen over de Nederlandse Opstand. Tot slot worden de catastrofale gevolgen van het beleg en de overgave van Antwerpen in 1585 op maatschappelijk vlak toegelicht.

Het andere dossier herdenkt de zeventigjarige overlijdensdatum van de vermaarde historicus en kanunnik Floris Prims. Het besteedt aandacht aan zijn rijke productie aan geschriften, zijn lezingen en zijn activiteiten, waaronder zijn inzet voor kinderwelzijn en voor vluchtelingen.

In de kronieken wordt eerst een overzicht gegeven van de belangrijkste activiteiten van het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis van het voorbije jaar. Een nieuwe rubriek besteedt aandacht aan twee bijzondere personen die waardevolle bijdragen hebben geleverd aan de studie van de geschiedenis van Antwerpen: musicologe Godelieve Spiessens en Godelieve van Hemeldonck, experte in Antwerpse edelsmeedkunst. Het jaarboek sluit af met een overzicht van de verwezenlijkingen in 2023 inzake onroerend erfgoed.

HistoriANT is een publicatie van Het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis: www.gvag.be.

GPRC – Guaranteed Peer Reviewed Content

ISBN: 9789463715270

Inhoudsopgave

Klik hier om de inhoudsopgave te bekijken.

Voorwoord

Klik hier om het voorwoord bij het boek te lezen.

Preview