Verschijnt 15 september 

72-Noodzakelijk politiebeleid

39,00


E-Book
ISBN

978 94 6371 514 0

Editie

nieuwe uitgave

Bindwijze

softcover

Uitvoering

zwart-wit

Reeks

Cahiers Politiestudies nr. 72

Beschrijving

Sinds de politiehervorming in België vijfentwintig jaar geleden, vertoont het Belgische politiebestel een aantal mankementen die dringend remediëring vergen. In maart 2023 verscheen het slotrapport van de ‘Staten-Generaal van de politie’. Het beoogt ‘een blauwdruk’ te zijn ‘voor de politie van de toekomst’. Op initiatief van de Belgische minister van Binnenlandse zaken bundelt het aanbevelingen van politiemedewerkers, partners en experten voor een meer moderne en dynamische politie.

Vervolgens bleef het echter stil. Er is nochtans enige sense of urgency. Vooral het zogenaamd “geïntegreerd karakter” van de lokale politiezones onderling en het samenspel tussen lokale en federale politie komen alsmaar meer onder druk te staan.

Dit Cahier neemt de handschoen op en stelt duidelijkere contouren voor om te komen tot remediëring van de huidige situatie. Het brengt een sterk inhoudelijk nieuw verhaal, dat zich concentreert op politiebeleid en inzicht geeft in gewenste veranderingen.

Waar moet en wenst men in de toekomst met de politie naar toe?  Vier belangrijke pijlers voor een goed werkende politie krijgen in dit Cahier een plaats, namelijk: democratische politie, geïntegreerde netwerking, structuur en organisatie en organisatiebeheer en evaluatie. Vier Belgische auteurs bogen zich over de vraag hoe deze pijlers concreet kunnen uitgewerkt worden om de politie beter te laten functioneren. Op deze basisteksten wordt gereflecteerd door vier Belgische praktijkexperten en door vier Nederlandse auteurs. Want ook in Nederland is veel voor de politie veranderd na de hervorming. Wat kunnen we van elkaar leren?

Cahier 71 is samengesteld onder redactie van Paul Ponsaers, Elke Devroe & Lodewijk Gunther Moor.

De Cahiers Politiestudies verschijnen trimestrieel.

ISBN: 978946371540

Inhoudsopgave

Klik hier om de inhoudsopgave te bekijken.

Inleiding

Klik hier om de inleiding bij het boek te lezen.

Preview