Marc Hebbrecht

Handboek psychodynamische diagnostiek

59,50


ISBN

978 94 6371 516 4

Aantal pagina's

395

Editie

nieuwe uitgave

Bindwijze

softcover

Uitvoering

zwart-wit

Beschrijving

Psychiatrische diagnostiek die zich beperkt tot etikettering miskent de eigenheid van de persoon die psychisch lijdt. Veel mensen zoeken contact met een hulpverlener zonder te kunnen benoemen wat er precies scheelt. Hun hulpvraag is vaak onduidelijk, zowel voor zichzelf als voor de hulpverlener. Al wie werkzaam is in de geestelijke gezondheidszorg, wil deze hulpvraag begrijpen. Een DSM-diagnose schiet echter vaak tekort voor een inschatting van het psychisch functioneren en patiënten voelen zich vaak onvoldoende erkend door de categoriserende psychiatrie. Hoe komt de hulpverlener tot een formulering die recht doet aan de uniciteit van de patiënt en zijn/haar sterke kanten en talenten?

De hulpverlener hoeft zich niet te beperken tot een beschrijving van klachten en symptomen. Beter kan hij onderzoeken hoe de patiënt contact maakt, een relatie aangaat, illusies projecteert en de psychosomatische beleving van de hulpverlener beïnvloedt. Dit is de essentie van psychodynamische diagnostiek. Maar ook hoe dynamische thema’s een toegangspoort bieden voor een verkenning van de binnenwereld. Hoe staan deze thema’s in relatie tot de psychiatrische stoornis? Op deze vragen geeft dit handboek een antwoord.

Marc Hebbrecht is psychiater, psychotherapeut en psychoanalyticus. Hij is als titulair lid en opleider verbonden aan de Belgische Vereniging voor Psychoanalyse, waarvan hij voorzitter is (2022-2026), en is lid van de International Psychoanalytic Association (IPA). Hij is betrokken bij de opleiding in de psychoanalytische therapie van de KU Leuven en de supervisorenopleiding voor psychotherapie van UAntwerpen. Hij was bestuurslid van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VVP), voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie (VVPT), hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychoanalyse en voorzitter van het bestuur van het Tijdschrift voor Psychiatrie. Hij publiceerde onder meer over de droom, narcisme, steun, empathie en overdrachtsliefde. Momenteel is hij werkzaam in het UPC KU Leuven, campus Kortenberg en in de psychoanalytische praktijk te Tongeren.

ISBN: 9789463715164

 

“Of je dit boek nu zult lezen als student, jonge professional of ervaren psychotherapeut/psychiater, het zal je laten ervaren wat echt luisteren is en wat je durven laten raken door patiënten betekent. Dit handboek bevat niet alleen degelijke vakliteratuur, maar is een blijvende inspiratiebron voor ons professioneel denken en handelen.”

Prof. dr. Benedicte Lowyck, klinisch psycholoog en psychotherapeut op de afdeling voor persoonlijkheidsmoeilijkheden KLIPP (UPC KU Leuven).

“Ik heb Hebbrechts boek in één ruk uitgelezen. Het is voor mij veelzeggend dat in de marges talloze plusjes zijn terug te vinden en slechts uiterst weinig vraagtekens.”

Dr. Mark Kinet, hoofdredacteur Psychoanalytisch Actueel, voormalig hoofdarts en psychiater klinische psychotherapie in de Kliniek Sint-Jozef – Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie – te Pittem en momenteel werkzaam in vrij gevestigde psychoanalytische praktijk te Sint-Martens-Latem

 

*** Psychoanalyse Dichtbij, recensie B. de Cnodder, 2 oktober 2024

Soms verschijnt er een pareltje in de vakliteratuur. (…) Laat het nog maar eens gezegd zijn: voor diagnostiek beperk je je best niet tot slechts een beschrijving van de symptomen. Hebbrecht nodigt met zijn boek uit tot het onderzoeken van hoe de patiënt contact maakt, relaties aangaat, illusies projecteert. En hij geeft je handvaten hoe je gebruik kan maken van datgene wat de patiënt gevoelsmatig en zelfs psychosomatisch in je oproept en hoe je dat kan inzetten in het diagnostisch proces. Dit mits goeie leertherapie, voegen we er even aan toe.

Een boek om van kaft tot kaft te lezen of om in te grasduinen als er diagnostische vragen door je hoofd spoken. In elk geval is het boek een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de mens achter ‘de patiënt’.

Inhoudsopgave

Klik hier om de inhoudsopgave te bekijken.

Inleiding

Klik hier om de inleiding bij het boek te lezen.

Preview