Marc Hebbrecht

Handboek psychodynamische diagnostiek

0,00

Beschikbaarheid: Uitverkocht Categorieën: , ,

ISBN

978 94 6371 516 4

Aantal pagina's

395

Editie

nieuwe uitgave

Bindwijze

softcover

Uitvoering

zwart-wit

Beschikbaarheid: Uitverkocht Categorieën: , ,

Beschrijving

Handboek psychodynamische diagnostiek

Psychiatrische diagnostiek die zich beperkt tot etikettering miskent de eigenheid van de persoon die psychisch lijdt. Veel mensen zoeken contact met een hulpverlener zonder te kunnen benoemen wat er precies scheelt. Hun hulpvraag is vaak onduidelijk, zowel voor zichzelf als voor de hulpverlener. Al wie werkzaam is in de geestelijke gezondheidszorg, wil deze hulpvraag begrijpen. Een DSM-diagnose schiet echter vaak tekort voor een inschatting van het psychisch functioneren en patiënten voelen zich vaak onvoldoende erkend door de categoriserende psychiatrie. Hoe komt de hulpverlener tot een formulering die recht doet aan de uniciteit van de patiënt en zijn/haar sterke kanten en talenten?

De hulpverlener hoeft zich niet te beperken tot een beschrijving van klachten en symptomen. Beter kan hij onderzoeken hoe de patiënt contact maakt, een relatie aangaat, illusies projecteert en de psychosomatische beleving van de hulpverlener beïnvloedt. Dit is de essentie van psychodynamische diagnostiek. Maar ook hoe dynamische thema’s een toegangspoort bieden voor een verkenning van de binnenwereld. Hoe staan deze thema’s in relatie tot de psychiatrische stoornis? Op deze vragen geeft dit handboek een antwoord.

Marc Hebbrecht is psychiater, psychotherapeut en psychoanalyticus. Hij is als titulair lid en opleider verbonden aan de Belgische Vereniging voor Psychoanalyse, waarvan hij voorzitter is (2022-2026), en is lid van de International Psychoanalytic Association (IPA). Hij is betrokken bij de opleiding in de psychoanalytische therapie van de KU Leuven en de supervisorenopleiding voor psychotherapie van UAntwerpen. Hij was bestuurslid van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VVP), voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie (VVPT), hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychoanalyse en voorzitter van het bestuur van het Tijdschrift voor Psychiatrie. Hij publiceerde onder meer over de droom, narcisme, steun, empathie en overdrachtsliefde. Momenteel is hij werkzaam in het UPC KU Leuven, campus Kortenberg en in de psychoanalytische praktijk te Tongeren.

ISBN: 9789463715164

Inhoudsopgave

Klik hier om de inhoudsopgave te bekijken.

Inleiding

Klik hier om de inleiding bij het boek te lezen.

Preview