Hoofdredactie: Bas van Alphen & Anna-Eva Prick

Tijdschrift voor Ouderenpsychologie – ABO 2024-2025

84,00

Beschikbaarheid: Uitverkocht Categorieën: , ,

Omvang

4 nummers per jaar

Verschijnt in

september, december, maart en juni

Aantal pagina's

40 blz. per nummer

Beschikbaarheid: Uitverkocht Categorieën: , ,

Beschrijving

Tijdschrift voor Ouderenpsychologie

 

Het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie is een wetenschappelijk tijdschrift dat zich voornamelijk richt tot ouderenpsychologen in Nederland en Vlaanderen.

In het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie staat praktijkgerichte wetenschappelijke kennisverspreiding van de ouderenpsychologie centraal. Ook beogen we met onze rubrieken een kritische, wetenschappelijke attitude onder psychologen werkzaam in de ouderenzorg (o.a. in de GGz, verpleeghuizen/rustoorden/woonzorgcentra, ziekenhuizen, vrijgevestigde praktijk) verder te bewerkstelligen. Dit alles voor het vertalen van praktijkproblemen in wetenschappelijke onderzoeksvragen en het vertalen van wetenschappelijke onderzoeksresultaten naar de praktijk van de ouderenzorg. Met dit tijdschrift hopen we bij te dragen aan de profilering van zowel de ouderenpsychologie als de ouderenpsycholoog in Nederland en België. Daarnaast kan dit praktijkgericht wetenschappelijk tijdschrift voor ouderenpsychologen stimulerend werken op het zelf uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en bijdragen aan intensivering van de onderlinge samenwerking binnen en tussen de verpleeghuissetting en GGz. Dit alles voor een stevige positie van de ouderenpsycholoog als in de Nederlandse en Belgische zorg.

Tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Instituut van Psychologen en Gompel&Svacina uitgevers 

ISSN: 3041-4733


Abonneren
Gompel&Svacina Abonneeservice
Postbus 105, NL-2400 AC Alphen aan den Rijn
Tel. NL: +31 172 47 60 85
Tel. BE: +32 2 588 87 45
E-mail: gens@spabonneeservice.nl

Tarieven 2024

  • Particulier abonnement online: € 74,-
  • Particulier abonnement papier: € 84,-
  • Particulier abonnement papier + online: € 124,-
  • Instellingsabonnement papier + IP online: € 267,-
  • Los nummer: € 25,- + € 4,95 verzending

Alle abonnementsprijzen incl. btw en verzending in Nederland en België

Voor leden van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) – sectie ouderenpsychologie, die zich daarvoor hebben aangemeld, is het papier + online abonnement inbegrepen in het lidmaatschap. Toegang wordt verleend met ingang van elk kwartaal (september – december – maart – juni), op basis van de actuele ledenlijsten van het NIP die aan uitgeverij Gompel&Svacina worden meegedeeld.

Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar: september – december – maart – juni. Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan en gelden voor de lopende jaargang, m.i.v. de reeds verschenen nummers van die jaargang (die worden nagezonden). Daarna wordt het abonnement steeds stilzwijgend voor een jaar verlengd. Een abonnement kan jaarlijks worden opgezegd vóór 1 juni van de lopende jaargang.

Een abonnement aanvragen kan door te mailen naar gens@spabonneeservice.nl of door het formulier in te vullen op de website www.ouderenpsychologie.eu/abonneren.
Een los nummer bestellen kan eveneens via gens@spabonneeservice.nl.

Abonneren

Wenst u een abonnement? Vul het formulier in op de website www.ouderenpsychologie.eu/abonneren.

Digitaal lezen

Abonnees kunnen op https://ouderenpsychologie.eu/lezers-login inloggen met hun e-mailadres en wachtwoord.
Het wachtwoord ontvangt u automatisch per e-mail zodra uw abonnement is geregistreerd.

Redactie

Hoofdredacteur: Prof. dr. Bas van Alphen
Adjunct-hoofdredacteur: Dr. Anna-Eva Prick

Redactiesecretariaat: Claudia Molijn-Wouters, redactie@ouderenpsychologie.eu

Redactieleden:
Dr. Lies Van Assche
Dr. Han Diesfeldt
Dr. Silvia van Dijk
Dr. Esther Hoogenhout
Dr. Henriëtte van der Roest
Drs. Luc Van de Ven
Prof. dr. Hilde Verbeek
Prof. dr. Arjan Videler
Drs. Marja Vink

Auteursrichtlijnen

Algemeen

  • Het manuscript is in het Nederlands geschreven en niet elders gepubliceerd of aangeboden.
  • Een dubbelpublicatie of bewerking van een artikel uit een niet-Nederlandstalig tijdschrift is wel mogelijk. Zo nodig kunt u de redactie hierover vooraf benaderen om af te stemmen. Vermeld bij indiening dat het om een dubbelpublicatie gaat, stuur het oorspronkelijke artikel en een schriftelijke toestemming van de houder van het copyright mee.
  • Geaccepteerde manuscripten worden eindredactioneel bewerkt en daarna ter fiattering aan de auteurs gezonden.
  • Wij gaan ervan uit dat de auteurs voorafgaand aan inzending controleren of het manuscript voldoet aan de richtlijnen.

De vorm van de kopij

  • Word-bestand voorzien van uw naam en genummerde pagina’s.
  • Gebruik de officiële spelling:  het ‘groene boekje’ en Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse taal. Schrijf goed leesbaar, toegankelijk Nederlands, vermijd onnodig gebruik van vreemde talen en jargon. Houdt u aan het maximum aantal woorden van de beoogde rubriek.
  • Schrijf afkortingen altijd eerst een keer voluit. Beperk het gebruik van afkortingen.
  • Kopjes: voorzie de verschillende onderdelen van het artikel van tussenkoppen; subonderdelen kunt u aangeven met onderkoppen. Voor beide geldt: niet langer dan 1 regel (circa 50 karakters).
  • Titel: maak deze bondig en aansprekend, niet langer dan 2 regels (max. 80 karakters).

Volgorde van de onderdelen van het manuscript

  • Titelpagina met volledige titel, achternaam, voorletters en roepnaam van alle auteurs, totaal aantal woorden (inclusief álle onderdelen) en aantal tabellen en figuren.
  • Samenvatting: maximaal 150 woorden, exclusief trefwoorden. De gegevens in de samenvatting moeten overeenkomen met die in het artikel. Alle artikelen met betrekking tot empirisch onderzoek hebben een gestructureerde samenvatting (Doel, Methode, Resultaten, Conclusie), behalve boekbesprekingen en de rubriek ‘Slijpsteen voor de geest’. In de rubriek ‘Klinische les’ wordt een beschrijvende samenvatting gegeven van de belangrijkste elementen van de les.
  • Zie verder voor de aanwijzingen per rubriek.
  • Summary: maximaal 150 woorden, exclusief 3-6 trefwoorden.  Zorg voor een precieze vertaling van de Nederlandse samenvatting; vertaal ook de titel en de 3-6 trefwoorden. Na acceptatie van het artikel wordt de summary door de redactie van het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie geredigeerd.
  • Dankbetuiging/verantwoordingsnoot: noem alleen degenen die een specifieke bijdrage aan de inhoud van het artikel hebben geleverd, en noem hun bijdrage.
  • Biografie: naam (voornaam, achternaam, incluis titulatuur), discipline, functie, werkplek van de auteurs (beperk de auteursgegevens tot maximaal 2 functies/werkplekken). Vermeld het e-mailadres van één corresponderend auteur.
  • Stel de verwijzingen in de literatuur en bronvermeldingen op in APA-stijl (7de editie) waarbij ‘et al.’ wordt vermeld als ‘e.a.’. Beperk u tot maximaal 30 essentiële referenties.
  • Verwerk grafieken, tabellen, figuren etc. zo mogelijk in de tekst. Elke grafiek, tabel, etc. dient genummerd te worden (Tabel 1, Tabel 2, etc. Grafiek 1, Grafiek 2, etc.). Plaats tabellen en grafieken in de tekst en verwijs in de tekst naar Tabel 1 of Grafiek 1 bovenaan betreffende Figuur/Grafiek.

 Opmaak

  • Lettertype: Calibri 11pt (voetnoten in calibri 9), interlinie 1.
  • Laat opmaak (tabs, pagina-eindes, etc.) zoveel mogelijk achterwege; de tekst en de voetnoten moeten uitgelijnd zijn.
  • Een aangehaalde titel van een boek, artikel of wet in de lopende tekst wordt cursief
  • Titels:
    • Titels worden numeriek (1., 2., 2.1; 2.2.; 2.2.1) genummerd, niet met letters (a, b, c, iv, xii);
    • Alle titels moeten aan de kantlijn staan (niet inspringen);
    • Titels worden door een witregel van de tekst en van elkaar gescheiden;
    • Er wordt na een titel nooit een punt geplaatst en nooit een dubbel punt;
    • Er worden geen voetnoten in titels geplaatst, alleen in doorlopende tekst.
  • Vermijd afkortingen zoveel mogelijk want ze belemmeren de leesbaarheid. Schrijf afkortingen de eerste keer voluit met afkorting tussen haakjes.
  • In een opsomming worden de onderdelen telkens afgesloten met puntkomma (;) en met een punt aan het einde (.). Het te gebruiken opsommingsteken is een ● en dit mag inspringen;
  • Een citaat wordt tussen dubbele aanhalingstekens gezet. Een citaat van meer dan 40 woorden wordt in een aparte alinea gezet;
  • Aanvullende informatie (verduidelijking, verwijzing naar wettekst) gebeurt in voetnoot. De verwijzing in de tekst naar de voetnoot gebeurt voor het laatste letterteken van de tekst, zin of zinsnede waarop ze betrekking heeft: het dossierwerd afgesloten.2
  • Zinseindpunt

Als een zin eindigt op een afkorting met een punt, komt er niet nog een punt achter.

— De eindredacteur houdt vooral van Tura, Sommers, Kaell, enz.

— De volgende redactievergadering is op 11 oktober a.s.

Na een afkortingspunt kan wel een vraagteken of een uitroepteken staan.

— Is de volgende vergadering op 11 oktober a.s.?

— Stond in de e-mail nu: “De volgende vergadering is op 11 oktober a.s.”?

Iedereen aanwezig a.u.b.!

Rubrieken

  • Oorspronkelijk artikel: Zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek en/of mixed method. Voorbeelden van kwantitatief onderzoek zijn etiologische, epidemiologische, psychometrische of interventiegerichte studies. Ook (systematische) literatuurstudies vallen hieronder, inclusief dubbelpublicaties.
  • Korte bijdrage: Ingekorte versie van een oorspronkelijk artikel.
  • Klinische lessen: De les ‘op papier’ is geschikt voor álle lezers en heeft als doel informatie te geven waarmee ouderenpsychologen hun beleid kunnen aanpassen. De les waarschuwt, houdt een spiegel voor, signaleert valkuilen en geeft informatie over hoe een behandeling of een psychodiagnostisch onderzoek beter kan. Een klinische les kan gaan over veelvoorkomende psychische aandoeningen, of over zeldzame psychische problematiek bij ouderen, maar ook adaptieve aspecten, zoals psychologische thema’s over kwaliteit van leven, zingeving etc. In principe is de informatie niet nieuw, maar wordt deze op een leerzame manier belicht.
  • Gevalsbeschrijvingen: Beschrijving van een individueel diagnostisch en/of behandeltraject met aandacht voor beloopaspecten en klinische implicaties.
  • Critical Appraisal of a Topic (CAT): Beschrijving van een systematische samenvatting van de resultaten van een klein aantal studies over een onderwerp uit de dagelijkse praktijk. De klinische vraag wordt beantwoord aan de hand van de volgende onderdelen: het formuleren van een klinisch scenario, het bedenken van een klinische vraag, het verrichten van een literatuursearch met trefwoorden, het beoordelen van een artikel, het wegen van bewijs in een evidence-tabel, en het geven van commentaar met eindconclusie(s).
  • Onderzoeksprotocollen: Beschrijving van onderzoeksopzet van een te initiëren studie in de klinische praktijk met de volgende elementen: achtergrond, onderzoeksdoelstelling en -hypothese, methodensectie en discussiesectie.
  • Boekbesprekingen
  • Slijpsteen voor de geest: een vraag over een wetenschappelijk artikel ten aanzien van het diagnostisch en/of therapeutisch werkgebied van de ouderenpsycholoog, inclusief antwoord op de vraag met toelichting. De vraag is gericht op wetenschappelijke kennis met een korte passage die een vraag inleidt, met verwijzing naar het desbetreffende, lezenswaardige, open access De vraag gepubliceerd in het meest recente nummer van het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie wordt toegelicht op de website van het tijdschrift: https://ouderenpsychologie.eu

Woordlimiet

Maximum aantal woorden per rubriek, inclusief samenvatting bij de rubrieken 1 t/m 6:

  1. Oorspronkelijk artikel: 3500 woorden
  2. Korte bijdrage: 1800 woorden
  3. Klinische lessen: 2500 woorden
  4. Gevalsbeschrijvingen: 1500 woorden
  5. Critical Appraisal of a Topic (CAT): 1500 woorden
  6. Onderzoeksprotocollen: 2000 woorden
  7. Boekbesprekingen: 1000 woorden
  8. Slijpsteen voor de geest: 500 woorden

Inzending kopij

Inzending kopij

  • Stuur uw kopij en bijlagen per e-mail naar: redactie@ouderenpsychologie.eu. U kunt uw bijdrage ook uploaden op de website www.ouderenpsychologie.eu/artikel-indienen.
  • Stuur de verklaring Strijdige Belangen mee met het manuscript, deze dient ook door coauteurs te worden ingevuld
  • De auteur draagt het copyright van het artikel over aan het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie.
  • Stuur een aanbiedingsbrief mee van de corresponderend auteur. In deze brief moet staan:
    • Bevestiging dat alle auteurs akkoord zijn met de tekst van het manuscript;
    • Motivatie: maak in enkele zinnen duidelijk waarom dit artikel geschikt is voor het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie en de beoogde rubriek;
    • De impact van het manuscript voor de praktijk;
    • Bij dubbelpublicatie: toestemming van de houder van het copyright;
    • Volledig correspondentieadres;
  • De eerste collegiale toetsing van een manuscript duurt ca. 6 weken.