Filip Morisse, Lien Claes, Peter Koedoot & Leen De Neve (Red.)
De liefdevolle revolutie van Anton Došen
€39,90
ISBN | 978 94 6371 482 2 |
---|---|
Aantal pagina's | 271 |
Editie | nieuwe uitgave |
Bindwijze | softcover |
Uitvoering | zwart-wit met foto's |
- Beschrijving
- Inhoudsopgave
- Inleiding
- Preview
Beschrijving
De bevordering van de geestelijke gezondheid van personen met een verstandelijke beperking was het levenswerk van Ante (Anton) Došen. Als psychiater, als wetenschapper, als collega maar vooral als mens inspireerde hij velen.
Dit liber amicorum bewandelt en vervolgt het pad dat Anton Došen heeft gebaand. Het is een verzameling van 23 hoofdstukken, geschreven door vrienden en collega’s die Antons werk willen voortzetten. Van beschouwend tot praktisch, van wetenschappelijk tot persoonlijk en van terugkijkend naar vooruitblikkend.
Bij elkaar biedt het een actuele state-of-the-art van onderzoek, theorievorming en praktijk. Hiermee is dit boek niet alleen een eerbetoon aan Anton Došen, maar ook een bron van kennis en inspiratie voor toekomstige generaties. Het nodigt uit om voort te bouwen op zijn werk en om nieuwe wegen te verkennen in het domein van de geestelijke gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Prof. dr. Filip Morisse is als orthopedagoog verbonden aan het P.C. Dr. Guislain in Gent. Hij is er coördinator strategisch beleid voor de doelgroep dubbeldiagnose en lid van het outreachteam van De Steiger. Daarnaast is hij gastprofessor aan de Vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent.
Dr. Lien Claes is orthopedagoge bij het mobiel team Ampel WINGG (CGG Prisma). Ze deed een doctoraatsonderzoek naar vastgelopen levenstrajecten van mensen met een verstandelijke beperking (Universiteit Gent) en was van bij de start betrokken bij SENS-EO.
Peter Koedoot, MSc, is kinder- en jeugdpsycholoog en werkt als projectleider bij Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE). Daar leidt hij kennisprojecten over gedragsproblemen in de (langdurige) zorg. In 2012 deed hij het project ‘Hollandse Meesters in gesprek’, waarin Anton Došen een van de meesters was.
Leen De Neve is coördinator van Outreach De Steiger, Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain in Gent. Daarnaast geeft ze scholing en opleiding aan ondersteuners en is ze reeds jarenlang medetrekker van SENS-EO, voornamelijk rond het thema ‘van inschatting naar ondersteuning’.
Met bijdragen van Marco Bertelli, Annamaria Bianco, Nick Bouras, Claudia Claes, Lien Claes, Erik De Belie, Johan De Groef, Rachel de Groot, Leen De Neve, Isabel Dziobek, Nele Geladi, Jan Gielen, Angela Hassiotis, Klaus Hennicke, Goedele Hoefnagels, Milivoj Kramarić, Wilma Mathurin, Filip Morisse, Aristo Ongena, Angelique Peters, Els Ronsse, Tanja Sappok, Michael Seidel, Paula Sterkenburg, Stefanie Swyngedauw, Stijn Vandevelde, Ina van Berckelaer-Onnes, Christof Van de Putte, Gijs H. van Gemert, Geert Van Hove, Gerrit Vignero, Jolanda Vonk, Herman Wouters, Sandra Zaal.
ISBN: 9789463714822
*** Klik, recensie AMK, 28 februari 2024
Anton Došen was slim, wijs, hield van tradities. Maar hij was ook innovatief en een beetje activistisch. Hij was rationeel, maar ook gevoelig. En genereus omdat hij zoveel te delen had. Wijze woorden had hij voor de professional: ‘Het kind bereiken is belangrijk, niet de methode’. Maar ook voor de mens achter de professional: ‘Wat we verliezen als kinderen, moeten we compenseren als volwassenen.’ (…)
Het is geen doorleesboek, maar een boek dat je even pakt, waar je een paar hoofdstukken of paragrafen van leest en dan weer weglegt. Je hebt dan genoeg om over na te denken. Het boek prikkelt en geeft herkenning. Zoals zijn dochter Rahela Došen ook schrijft: Mijn vader had gelijk – ‘vaders hebben altijd gelijk’. Anton Došen had gelijk. Hij krijgt postuum alle erkenning met dit liber amicorum.
–> lees de volledige recensie
Inhoudsopgave
Klik hier om de inhoudsopgave te bekijken.
Inleiding
Klik hier om de inleiding bij het boek te lezen.