Durmetuin

Durmetuin

In de Durmevallei bij Tielrode ligt een opmerkelijke tuin die algemeen bekend staat als de Durmetuin. Gedurende een erfpacht van bijna honderd jaar is deze tuin liefdevol vormgegeven en onderhouden door de familie Wittebroodt. Het verhaal begint bij generaal Arthur Wittebroodt en eindigt in 2020, wanneer zijn kleinzoon Christian er noodgedwongen en met spijt in het hart afscheid van neemt.

Als laatste van de erfpachthouders brengt Christian Wittebroodt het relaas van een merkwaardige symbiose tussen de tuin en de familie. Hij geeft een gloedvol verslag van zijn avontuur als rentmeester en verzorger van de tuin en als curator van tentoonstellingen waarin hij op zoek ging naar het mysterie dat natuur en kunst met elkaar delen.
De auteur put uit vele herinneringen en reconstrueert een stuk familie-, dorps- en natuurgeschiedenis. Alleen al daarom is zijn boek belangrijk. Maar waar het echt om gaat is dit: Christian is een spreekbuis van ecosystemen, van bomen en van bossen. We doen er goed aan om naar hem te luisteren, zijn stem vertolkt de verzuchtingen van een ontelbaar aantal levende organismen.

Boekpresentatie
Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke boekpresentatie van ‘In gesprek met de Durmetuin. Een essay over de relatie tussen ecologie en religie.’

De presentatie vindt plaats op zondag 16 oktober 2022 om 10.30 uur, in Kunstforum De Koolputten te Waasmunster.

Om 10.30 uur zal Freddy Huylenbroeck u namens de Koolputten verwelkomen. Professor Johan Braeckman, milieufilosoof, zal het boek vervolgens inleiden. Daarna komt Christian Wittebroodt aan het woord, die de Durmetuin in woord en in beeld toelicht. Uitgever Stephan Svacina sluit de presentatie af.

Na afloop van de presentatie, om circa 11.50 uur, is er ruimte om het boek te kopen en door de auteur te laten signeren, onder het genot van een drankje.

 

Plaats en aanmelding
U bereikt Kunstforum De Koolputten op het volgende adres: Koolputten 2, 9250 Waasmunster.
Deelname is gratis, graag vooraf aanmelden.

→ Aanmelden kan door dit online formulier in te vullen ←

Lunch
Wilt u nadien blijven voor een lunch? Dat kan vrijblijvend na reservatie bij restaurant De Koolputten, na telefonische reservatie op tel. 052/50 60 60 (zie ook www.dekoolputten.be)

Hartelijk welkom!

Gompel&Svacina Uitgevers, namens

Christian Wittebroodt