David Criekemans

David Criekemans

Prof. dr. David Criekemans doceert internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, internationale politiek en internationale veiligheid aan het University College Roosevelt in Middelburg en geopolitiek aan het Geneva Institute of Geopolitical Studies. Daarnaast is hij ook visiting professor aan Blanquerna, Ramon Lull University in Barcelona en aan het Latin American and Carribean Institute of Geopolitical Studies op Curaçao. Hij is een veelgevraagd spreker en commentator over actuele internationaal politieke en geopolitieke vraagstukken voor binnen- en buitenlandse media, zowel in de geschreven pers als op radio en televisie.

In oktober 2018 verscheen bij de wetenschappelijke uitgeverij Gompel&Svacina een nieuw boek van de hand van David Criekemans: Geopolitieke kanttekeningen 2011-2018, en daarna. Een wereld in volle geopolitieke transitie. Hierin wordt teruggekeken én vooruitgeblikt op de grote geopolitieke ontwikkelingen die onze tijd vormgeven; de Europese crises, de oorlogen in het Midden-Oosten, terrorisme en zijn grondoorzaken, de relatie met Rusland, de race tussen China en de VS, de crisis in de trans-Atlantische relatie. Het boek eindigt met het bespreken van transversale crises als demografie en migratie, ‘interne’ en ‘externe’ veiligheid, de financieel-economische crisis en haar sociaal-maatschappelijke gevolgen, de (te verwachten) technologische ontwikkelingen en hun impact, en – tot slot – energietransitie en ecologische gevaren. Het boek tekent scenario’s uit voor Europa in deze nieuwe wereld en levert een bijdrage aan ons buitenlands beleid in dit tijdsgewricht. Er breekt voor Europa een nieuwe periode aan. Brussel kan het zich in zijn buitenlands beleid niet langer veroorloven om in exclusieven met de VS te denken. In de nieuwe geopolitiek-multipolaire wereld moet Brussel een balanspolitiek met alle ‘polen’ voeren: Washington, Moskou, Beijing, Tokio, Londen, enzovoort. Met een scherpe geopolitieke pen analyseert Criekemans de gevaren en kansen.

Voor een breed publiek ontwikkelde Professor Criekemans ook het YouTube-kanaal “David Criekemans” met duiding en informatie achter de schermen over actuele geopolitieke vraagstukken en dossiers van buitenlands beleid & diplomatie.