Guido Cuyt & Michiel Verweij
Het Forum Romanum. Stenen en stemmen
€39,00
Aantal pagina's | 396 |
---|---|
Editie | nieuwe uitgave |
Bindwijze | softcover |
Uitvoering | zwart-wit met enkele afbeeldingen in kleur |
- Beschrijving
- Inhoudsopgave
- Inleiding
- Preview
Beschrijving
Het Forum Romanum blijft mensen al generaties lang fascineren. Zo mag een bezoek al sinds de klassieke Grand Tour-reizigers ook vandaag haast niet ontbreken in de vorming van laatstejaars humaniorascholieren.
Hoe het Forum Romanum er kan hebben uitgezien, daarover blijven archeologen, historici en classici elkaar in de haren vliegen. Dit rijk geïllustreerde boek volgt de evolutie van de recente archeologische ontdekkingen en theorieën. Geen saaie beschrijvingen van archeologische resten, geen opsommingen van afmetingen en steensoorten. De informatie die voortspruit uit de talloze opschriften, is bij wijlen opzienbarend.
Een selectie teksten uit de klassieke literatuur, in het origineel én in vertaling, laat zien wat er op het Forum gebeurde. Wat ging Plinius beluisteren in de Basilica Iulia? Wat was nu eigenlijk de geheimzinnige Zwarte Steen? Wat heeft de apostel Petrus met het Forum te maken? Heeft men in 2020 daadwerkelijk het graf van Romulus ontdekt? Ging het Forum met de val van het Romeinse rijk mee ten onder, of bleef het voortleven?
De auteurs vullen met dit nieuwe standaardwerk de leemtes op in de kennis van een van de bekendste archeologische sites uit de Romeinse oudheid. Zodoende krijgen die stenen opnieuw hun stem. Stenen en stemmen dus…
Guido Cuyt is erevoorzitter van de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (AVRA), erelid van de Vlaamse Archeologische Raad en voormalig externe medewerker aan het departement Archeologie van de KU Leuven. Van zijn hand zijn tal van publicaties verschenen over archeologie in het Antwerpse en in Rome.
Michiel Verweij is doctor in de klassieke talen. Hij werkt als wetenschappelijk medewerker in de afdeling Oude en Kostbare drukwerken van de Koninklijke Bibliotheek van België te Brussel en is tevens medewerker van de KU Leuven, onderzoekseenheid Latijnse literatuur. Tot zijn talrijke publicaties hoort het boek Ovidius. Het verhaal van een dichter.
ISBN: 9789463713474
****Recensie Tijdschrift Hermes, Robert Duthoy, augustus 2022
“Voortaan wordt het [historisch] geïnteresseerden [bezoekers van het Forum Romanum] veel gemakkelijker gemaakt want ze zullen nu aan één boek, dit van Guido Cuyt en Michel Verweij, genoeg hebben omdat daarin zowel de historische betekenis en achtergrond als de gedetailleerde beschrijving van wat er te zien is uitvoerig aan bod komt. In die mate zelfs dat ook de vakspecialist hier handig bijeen vindt wat hij anders moet gaan opzoeken in tal van wetenschappelijke erudiete publicaties. En dan nog wel niet in de vorm van een loutere onpersoonlijke compilatie want de auteurs hebben die wetenschappelijke literatuur kritisch doorgenomen en komen daarbij niet zelden tot conclusies die een aantal ruim verspreide en vastgeroeste misvattingen rechtzetten.
[…] Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat we met dit boek over een Nederlandstalig vademecum voor het Forum Romanum beschikken die andere taalgebieden ons kunnen benijden. Het werk is trouwens véél meer dan een reisgids voor gebruik ter plaatse. Het is evenzeer een referentiewerk dat men buiten de context van een Romereis, kan naslaan als men zich over het Forum Romanum wil informeren en alle geïnteresseerden in het antieke Rome kunnen slechts dromen van een gelijkaardige monografie van dezelfde kwaliteit over de keizerlijke fora en de Palatijn.
Tot de vele pluspunten van het boek mogen ook de overvloedige en functionele illustraties gerekend worden met foto’s van inscripties en munten die als bron worden gebruikt en van de monumenten in hun huidige staat. Maar bijzonder nuttig zijn de opbouwtekeningen en de foto’s van de maquette op schaal van 1:250 die de lezer in staat stellen zich het uitzicht van FR in de oudheid aanschouwelijk voor te stellen.[…] een belangrijke aanwinst in de studies over het antieke Rome.”
**** Recensie Evert van der Veen, Basarow.com
Wie z’n bezoek aan het Forum Romanum echt grondig wil voorbereiden en de nodige interesse heeft in architectuur- en cultuurgeschiedenis, vindt in dit boek “Het Forum Romanum” een grondige gids die de achtergronden van de gebouwen uitvoerig beschrijft.
**** Recensie Hermeneus – Tijdschrift voor antieke cultuur, jrg. 94, nr. 3 (2022), Thea L. Heres
Wie als bezoeker of lezer goed geïnformeerd wil worden over de wisselvallige geschiedenis van het Forum Romanum kan ik dit boek zeker aanraden.
**** Recensie Geschiedenis – Mensen, verhalen, tijdperken, jrg. 13, nr. 6 (sept. 2022), Cor van der Heijden
Uit eigen ervaring weet ik dat er geen moeilijker te duiden historische locatie is dan het Forum Romanum. […] Guido Cuyt en Michiel Verweij hebben een manmoedige poging gedaan om orde in deze chaos te scheppen. In een kloek en ruim geïllustreerd boek leggen ze uit tot welke gebouwen de brokstukken ooit behoorden. […] De auteurs hebben veel werk gemaakt van de ontsluiting van de talrijke opschriften op sokkels, gedenkplaten en erebogen. Na een transcriptie van het opschrift en een hertaling in klassiek Latijn, volgt een vertaling in vloeiend Nederlands. Nooit geweten dat het Forum Romanum óók nog een uitgestrekte openluchtbibliotheek is.
**** Recensie Kleio – Tijdschrift oude talen en antieke cultuur, Jan Gadeyne (Temple University Rome), maart 2023
Een bezoek aan het Forum is een uitdaging, zelfs voor wie in de oudheid geschoold is. De bezoeker kan zich dus best goed voorbereiden. Daarvoor heeft hij nu een zeer degelijk en ook toegankelijk instrument: Het Forum Romanum. Stenen en Stemmen van de hand van Guido Cuyt en Michiel Verweij.
[… Het boek] is een geweldige bijdrage tot de kennis van het Romeinse Forum. Dankzij de streng wetenschappelijke ingesteldheid van de auteurs kan het Nederlandstalige lezerspubliek nu beschikken over een kritische studie van het belangrijkste openbare plein van de Romeinse oudheid.
**** Recensie PRORA, Tijdschrift van de Vereniging van Leerkrachten Oude Talen, Joeri Facq
Naast informatie over de monumenten zijn ook veel citaten van antieke auteurs opgenomen. Het boek is overvloedig geïllustreerd met afbeeldingen en reconstructies. Een nieuw standaardwerk!
Voordracht Het Boekenvirus 2022
Inhoudsopgave
Klik hier om de inhoudsopgave te bekijken.
Inleiding
Klik hier om de inleiding bij het boek te lezen.